PKN
Protestantse wijkgemeente Credo te Rotterdam-Zuid
 
Januari 2021 - Gaandeweg 01

Januari 2021 - Gaandeweg 01
Er is een nieuwe tijd begonnen!
Als u dit leest is het nieuwe jaar 2021 al een paar dagen oud. Niet eerder, in mijn herinnering, was de jaarwisseling zo anders dan andere jaren. De jaarwisseling die door velen als een scharnierpunt wordt beleefd, werd nu bepaald door de tijd vóór Corona en de tijd na Corona. De dodelijke dreiging van het virus van afgelopen jaar en de hoop op redding door het virus nu. Het ‘oude normaal’ van vóór het virus komt waarschijnlijk nooit meer terug. Ook al heeft Len Munnik met zijn foto die daarover gaat de Inktspotprijs van 2020 gekregen. Is dat ook wel wenselijk dat we terug zouden willen keren naar ónze oude normale stijl van leven met elkaar op aarde? Toen Len Munnik met zijn vrouw tijdens een wandeling deze zomer op een bankje ging zitten, zag hij dat er weer vliegtuigen vlogen, zoals dat vóór Corona normaal was. Met zijn foto wil hij ons aan het denken zetten.

Epifanie
In het ritme van het kerkelijk jaar worden we bij die vraag geholpen in deze tijd van Epifanie. Deze tijd wil ons aan de hand van de verhalen in het evangelie laten zien wie Jezus is. Hoe God verschenen is in onze werkelijkheid. Die verhalen gaan niet alleen over Jezus. Het belang van die verhalen en dat wij ze blijven lezen en horen, is dat ze een spiegel zijn voor hoe u en ik verschijnen in de  werkelijkheid waarin wij nu leven, Anno Domini 2021.
Het gaat om de vraag naar onze identiteit: Wie ben ik? Net zoals we in het evangelie Jezus horen vragen aan zijn leerlingen: ‘Wie zeggen de mensen dat ik ben?’
Verschijnen
Hoe verschijnen wij in 2021 in deze wereld na de dodelijke  dreiging van Covid 19 en de varianten? Heeft de vraag: ‘Wie ben ik?’ ons op een nieuw spoor gezet?
In het ritme van het kerkelijk jaar staat deze tijd van verschijnen ook op een scharnierpunt. Het is de tijd tussen de grote vreugde van het licht van Kerst en de grote domper van het duister van de Lijdenstijd. Deze tijd is een bijzondere tijd waarin we elkaar helpen om op ons best te verschijnen!
We kunnen elkaar daar bijvoorbeeld bij helpen door aan elkaar te vragen? Hoe ben jij gegroeid in deze tijd van Advent en Kerst? Hoe wil je verschijnen als de persoon die jij bent? Als we elkaar helpen om te verschijnen, versterken we het licht in het duister van onze wereld. Daar wordt iedereen blij van.
Ds. Fokje Wierdsma
 
terug
 
 

Credokerk
datum en tijdstip 21-07-2024 om 10.15 uur
meer details

Credokerk
datum en tijdstip 28-07-2024 om 10.15 uur
meer details

Credokerk
datum en tijdstip 04-08-2024 om 10.15 uur
meer details

 
Credokerk

 
Credokerk van binnen

 
ANBI
http://www.protestantsekerk.nl/steunons/ANBI/Veel-gestelde-vragen/Paginas/Veel%20gestelde%20vragen.aspx
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.