PKN
Protestantse wijkgemeente Credo te Rotterdam-Zuid
 
april 2021

april 2021


Dit is een foto van het landschap langs de IJssel. Nee, niet de IJssel hier bij Capelle, maar tussen Zwolle en Kampen. Om precies te zijn bij het dorpje Zalk. Ik heb goede herinneringen aan dit landschap. In de jaren dat ik theologie studeerde in Kampen, fietste ik vaak over het dijkje van Kampen naar Zwolle. Wandelen over het gras direct langs het water kon ook. Het landschap ademde rust en de prachtige wolkenpartijen weerspiegelden in het water van de IJssel. Prachtig!
De herinnering aan deze wandelingen werd mij nog dierbaarder door het prachtige gedicht van Ida Gerhardt over haar ervaring op Paasmorgen. Ida Gerhardt is één van mijn lievelingsdichteressen. Ze zet zo helder haar gevoel in taal om, dat het mij ontroert en tegelijk inspireert. In dit gedicht vertelt zij dat ze diepbedroefd is. Ze heeft gedacht: “Een wandeling zal mij goed doen. Het zal mijn gedachten verzetten.” Zo loopt zij daar. Plotseling ziet ze een kind. Het vangt haar aandacht en wijst en wijst…alsof het een wonder ziet. Dat is ook zo: het ziet zijn doopnaam in ster-kers staan! Dit kind helpt Ida om door haar tranen heen het nieuwe leven te zien! De betekenis van Pasen. 

Een diep verdriet dat ons is aangedaan
kan soms, na bittere tranen, 
onverwacht gelenigd zijn. 
Ik kwam langs ZALK gegaan, 
op Paasmorgen, zéér vroeg nog op den dag. 
Waar onderdijks een stukje moestuin lag 
met boerse rijtjes primula verfraaid, 
zag ik, zondags getooid, een kindje staan. 
Het wees en wees en keek mij stralend aan. 
De maartse regen had het ’s nachts gedaan: 
daar stond zijn doopnaam, in ster-kers gezaaid.

 
terug
 
 

Credokerk
datum en tijdstip 23-06-2024 om
meer details

Credokerk
datum en tijdstip 30-06-2024 om
meer details

 
Credokerk

 
Credokerk van binnen

 
ANBI
http://www.protestantsekerk.nl/steunons/ANBI/Veel-gestelde-vragen/Paginas/Veel%20gestelde%20vragen.aspx
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.